Rezidentiat 2010

ori la bal, ori la spital

Rezidentiat 2010

Postby Anncush on Sat Oct 31, 2009 8:58 am

Cu toate ca nici macar nu s-a dat inca Rezi 2009 devine necesara deschiderea unei discutii despre Rezi 2010 date fiind rumorile iscate pe baza acestui subiect, acesta fiind deci motivul pentru care ia astfel nastere, "prematur", acest topic dedicat .

Bref, discutiile de pana acum le cam stie toata lumea dat fiind ca s-a mai vorbit disparat prin alte topicuri, au vuit grupurile de discutii si alte forumuri. Cum bine stiti totul a inceput cu nebunia propunerilor de reformare a concursului de rezidentiat, propuneri concretizate mai mult sau mai putin in Ordonanta 18 (btw, aici sunt ultimele modificari facute asupra formei Ordonantei 18/2009). De atunci si pana acum...nimic sigur pentru Rezi 2010.

Coordonatele principale ale discutiilor & nelamuririlor actuale vizeaza metodologia de desfasurare:
    -examen grila versus examen sinteza &interviu
    -examen centralizat versus examen descentralizat
    -bibliografia actuala versus bibliografie noua

Sa bifez aici si concluziile de miercuri de la sedinta de consiliu si senat cu privire la problema rezidentiatului, asa cum le-am primit de la colegii implicati in treaba asta:
    -pt 2010 Rectorul ar sustine ideea de examen grila
    -s-ar parea ca inca se doreste mentinerea ideii de interviu insa cu scop strict de orientare profesionala, fara pondere la nota :roll:
    -bibliografia ramane in suspans pentru ca, legal, in momentul de fata bibliografia trebuie afisata cu minim 6 luni inainte de examen (ceea ce inseamna luna martie a anului viitor). Se pare ca s-ar dori totusi o modificare a acesteia... :|

In continuare atasez concluziile conferintei din data de 30 octombrie 2009 privind problema
rezidentiatului, conferinta la care au participat reprezentanti ai studentilor din: Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi,Sibiu si Tg. Mures:

Probleme discutate:

1. Bibliografia: se doreste pastrarea bibliografiei actuale cu posibilitatea
schimbarii ei cu conditia anuntarii noii bibliografii cu 12 luni inainte de
examen si dupa consultarea studentilor.
2. Metodologia: se doreste pastrarea metodologiei actuale (grila). Nu se exclude
posibilitatea sustinerii unui interviu dar numai in scop orientativ, fara a avea
repercusiuni asupra repartitiei la rezidentiat.
3. Descentralizarea: se sustin ideea unui centru unic de examinare la Bucuresti
si ideea repartizarii nationale.

Problema minoritatii maghiare din facultatea Tg.Mures ramane de dezbatut la o
data ulterioara.

Solutii:

1. Interpelarea pe cai oficiale a organismelor statului abilitate sa ia decizii
in privinta sustinerii rezidentiatului: Prim-ministru, Ministerul Sanatatii,
Ministerul Educatiei.
2. Scrisori deschise catre organismele enumerate mai sus; delegatii de
reprezentanti ai studentilor sa mearga in audienta. A ramas stabilit ca
reprezentantii studentilor din Bucuresti sa intreprinda aceste demersuri in
prima etapa, desigur cu sustinerea scrisa a colegilor din restul tarii.
3. Implicarea si altor organizatii studentesti in vederea sustinerii cauzei
noastre.

Discutiile vor continua

Cam atat pana in momentul de fata. Daca mi-au scapat anumite aspecte, punctati-le va rog :)
In speranta ca nu vor mai fi probleme cu forumul, poate vom reusi sa mai purtam unele discutii, sa mai impartasim idei ori sa lamurim anumite aspecte si pe aici :D .

O zi excelenta in continuare,

Anca L, seria 1
an 6 MG UMFCD
Anncush
Master of puppets

Re: Rezidentiat 2010

Postby Anncush on Fri Jan 22, 2010 2:25 pm

In sfarsit ceva sigur: data concursului :lol: -> 21 noiembrie 2010
Anncush
Master of puppets

Postby Anncush on Wed Jan 27, 2010 12:16 pm

Garzi platite inca din primul an de rezidentiat - in sfarsit si niste vesti bune :)

Medicii rezidenţi ar putea să lucreze în gărzi plătite încă din primul an de pregătire, potrivit unui amendament aprobat, ieri, de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor. Amendamentul, formulat de democrat-liberalul Cornel Ghiţă la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului 18/2009 privind organizarea şi funcţionarea rezidenţiatului, a fost susţinut şi de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel. „Această modificare este importantă, în special pentru că vizează o categorie care este total defavorizată de legea unică de salarizare. Pentru rezidenţiat s-a obţinut o modificare la care nu ne aşteptam nici noi, respectiv ca medicii rezidenţi să poată să intre în gărzi plătite începånd cu primul an de rezidenţiat. Este un lucru bun şi sper să găsim şi fondurile necesare ca să aplicăm acest lucru. În prezent, medicii rezidenţi pot să lucreze în gărzi plătite doar în ultimul an de rezidenţiat“, a declarat Adrian Streinu-Cercel.
Anncush
Master of puppets

Postby Anncush on Sat Feb 13, 2010 12:30 pm

Copy-paste de pe grupul FASMR - rezumatul intalnirii cu MS (Rezi-talk)

Salutare!
Asa cum v-am promis, va voi descrie pe scurt care au fost ideile principale discutate la intalnirea de ieri legata de rezidentiat de la Ministerul Sanatatii. Pentru inceput, la intalnire au mai participat d-l ministru Atilla Cseke, reprezentanti ai ministerului sanatatii, reprezentantii ai UMF-urilor si Facultatilor de Medicina din tara (rectori, prorectori) si un reprezentant din partea Colegiului Medicilor din Romania. Scopul principal al intalnirii a fost discutarea unor linii principale de actiune pentru modul de organizare al examenului de rezidentiat sesiunea noiembrie 2010. Rolul discutiilor a fost unul consultativ urmand ca pana la sfarsitul lunii februarie sa trimitem propunerile concrete pentru elaborarea unei metodolgii pentru anul acesta. Discutia pe marginea problemelor semnalate a inceput cu propunerile inaintate de FASMR catre minster, propuneri pe care le-am formulat intr-un material si apoi detaliat si explicat verbal catre cei prezent si in continuare voi sintetiza punctul de vedere al celor care au si-au exprimat opiniile luandu-le punctual:
- problema bibliografiei - am reiterat ideea ca bibliografia este invechita si ca este necesara o schimbare a ei, dar o schimbare pentru sesiunea 2010 nu este oportuna, intrucat o proportie mare de studenti a inceput deja pregatirea in baza ei si orice modificare majora adusa ar trebui facuta cu 12 luni inainte de examen. La acest punct am fost sustinuti si ni s-au dat asigurari ca pentru anul acesta bibliografia va ramane aceeasi si se va lua in calcul editarea si publicarea de manuale nationale sau traducerea de noi surse bibliografice straine pentru pregatirea sesiunii din 2011.
- problema locurilor - am sustinut ideea alocarii locurilor in numar suficient si proportional cu numarul de absolventi si de asemenea in functie de necesarul de cadre medicale din diferitele specialitati, idee ce a fost sustinuta si de d-l ministru si de ceilalti rectori prezenti, idealul fiind ca toti absolventii a sase ani de medicina sa poata fi integrati in sistemul medical.
- modul de organizare si desfasurare a rezidentiatului - pozitia FASMR a fost de a sustine un test grila unic cu subiecte nationale care sa se desfasoare in acelasi centru universitar pentru toti absolventii, iar repartitia sa se faca la nivel national prin intermediul tele-conferintei - referitor la acest punct pot sa va spun ca modalitatea de evaluare - test-grila cu subiecte nationale elaborate de o comisie centrala - nu se va modifica. Problema a fost insa legata de modul de desfasurare al concursului si de repartizare a locurilor, existand mai multe propuneri din partea rectorilor care au convenit la o intalnire precedenta a Consiliului Rectorilor din Universitatile de Medicina din tara ca o varianta regionalizata a rezidentiatului ar putea fi implementata. Cu alte cuvinte, asta inseamna sustinerea examenului cu subiecte nationale simultan in mai multe centre universitare (s-a vorbit de 6 centre, dar nu s-a propus nimic concret despre modul de impartire a regiunilor) si apoi alegerea locurilor de catre cei care promoveaza din regiunea in care ai sustinut examenul. Argumentele principale ale rectorilor care au propus aceasta varianta sunt: costurile mai scazute pt organizarea examenului, desfiintarea Centrului de Perfectionare care s-a produs cu ceva timp in urma si care organiza pana acum concursul de la Bucuresti si problema transferurilor intre centre care se fac dupa alegerea specializarii si care duc la un dezechilbru a numarului de rezidenti din diferitele specialitati.
Problema cea mai mare pe care o vad eu cu acest sistem este pe de o parte ca nu cred ca va rezolva problema transferurilor si ca ne obliga sa sustinem rezidentiatul in centrul (regiunea) in care urmeaza sa ne alegem postul concurand doar cu persoanele din acea regiune. Deci practic ar fi un examen unic cu subiecte nationale, dar cu rezultate regionale. De asemenea, intr-un astfel de sistem ar fi posibil ca cineva cu un punctaj mai mic sa nu poata alege o specialitate in Bucuresti de exemplu, dar cu acelasi punctaj sa fi putut opta pentru aceeasi specialitate in alt centru, dar acest lucru sa nu mai fie posibil daca s-ar implementa acest sistem. Oricum, cum va spuneam la inceput, nu s-a luat nicio decizie finala si in legatura cu acest punct d-l ministru si-a notat atat pozitia noastra cat si pe cea a rectorilor urmand ca sa primeasca propuneri concrete pana la sfarsitul lui februarie.
In aceste conditii, cred ca ar fi mai multe directii de urmat:
1.discutarea problemei la nivelul conducerilor universitatii din fiecare centru si prezentarea + explicarea variantei propusa de FASMR precum si a dezavantajelor noului sistem fiindca sincer nu cred ca toti rectorii sunt de acord cu el si ca am putea sa influentam in acest sens propunerile care vor fi facute.
2. inaintarea unei propuneri din partea FASMR si solicitarea unei audiente d-lui ministru in care sa ii putem explica in detaliu care sunt din punctul nostru de vedere dezavantajele acestui sistem.
3.posibilitatea propunerii unui sistem in care examenul sa abia loc regional, dar repartitia sa se faca in baza rezultatelor nationale dupa exprimarea optiunii individuale a fiecarui student (de ex vreau specialitatea X in centru Y - prima optiune; apoi vreau specialitatea Z in centrul T - a doua optiune si asa mai departe). Iar candidatul sa fie plasat acolo unde ii va permite punctajul obtinut dupa realizarea clasamentului national.
4. daca metodele de mai sus nu vor avea succes, putem recurge la actiuni de protest daca toti cadem de acord ca sistemul propus nu ne convine.
Pentru a concluziona, cred ca a fost un fapt extrem de benefic pentru FASMR si studentii la medicina ca am luat parte la aceasta intalnire si am avut ocazia sa ne spunem punctul de vedere si ma bucur ca am reusit sa obtinem cateva date relativ certe legate de neschimbarea bibliografiei pentru anul acesta plus promisiunea revizuirii acesteia pentru anul viitor, alocarea unui numar corespunzator de locuri si mentinerea testului grila cu subiecte unice pe tara precum si asigurarea ca vom avea o metodologie cu cel putin 7 luni inainte de examen. Ramane insa aceasta problema a regionalizarii cu care eu personal nu sunt de acord si probabil si multi dintre voi sunt de aceeasi parere si in legatura cu care astept feedback-ul vostru pentru a gasi solutii concrete de a o modifica in avantajul nostru.
In speranta unui dialog constructiv, va urez bafta multa in continuare in sesiune si mult spor la invatat!
O zi excelenta,
George Gradinariu
Anncush
Master of puppets

Postby Anncush on Thu Feb 18, 2010 1:00 pm

Hmm, ce chestie, unde au disparut parte din posturile de la inceputul saptamanii? Pusesem link catre comunicatul dat luni de MS si nu mai e, plus ca puteam sa jur ca si Ushin poastase ceva si ii si raspunsesem :?

Comunicat de presa MS

În 2010, concursul de rezidenţiat se va organiza descentralizat, în principalele centre universitare – aceasta este decizia întâlnirii pe care ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila a avut-o cu rectorii şi decanii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară.

“Concursul din acest an se va organiza în şase centre universitare din ţară pentru toate specializările, pe baza aceleiaşi bibliografii şi tematici, şi cu proceduri şi teste identice pentru toţi candidaţii. Conform discuţiilor, fiecărui centru universitar îi vor aparţine mai multe judeţe, iar tinerii absolvenţi de medicină se vor putea prezenta pentru susţinerea concursului în acel centru căruia îi este arondat judeţul unde îşi doresc un loc de muncă” - a declarat ministrul Sănătăţii CSEKE Attila după încheierea întâlnirii.

Rectorii şi decanii care au luat cuvântul la întâlnire şi-au manifestat acordul asupra proiectelor ministerului în ceea ce priveşte concursul din acest an.

Rezidenţiatul reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, care asigură pregătirea necesară obţinerii uneia dintre specialităţile cuprinse în Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală. Specialităţile şi durata pregatirii prin rezidenţiat se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.

Rezidenţiatul se organizează în urmatoarele forme: pe locuri, pe posturi şi prin selecţie pentru medicină de familie şi are o durată cuprinsă între 3-7 ani, în funcţie de specialitate. Pregătirea în rezidenţiat reprezintă un proces continuu de pregătire teoretică şi practică fiind normată integral ca activitate didactică. Cifra de scolarizare a rezidentilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului educaţiei, cercetării şi inovării.
Anncush
Master of puppets

Postby Anncush on Sun May 16, 2010 3:42 pm

De pe site-ul MS citire [comunicat de presa - 13 mai 2010]:

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Relaţii cu publicul: tel: (+4) 021 307 2524; Fax: 307 2675
Bucureşti, 13-05-2010Comunicat de presă

CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii s-a întâlnit astăzi cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară.

Împreună cu profesorii UMF, ministrul a discutat mai multe aspecte privind organizarea concursului de Rezidenţiat din acest an, precum şi posibilitatea de reducere a duratei de pregătire prin rezidenţiat pentru unele specialităţi

„Aşa cum am mai arătat, pregătirea viitorilor specialişti este un proces complex, acest proces continuând de-a lungul întregii cariere de medic. Întrucât durata pregătirii în România este mai mare decât durata minimă impusă prin Directiva 36/2005 a Consiliului Europei privind recunoaşterea calificărilor profesionale, am început acest demers de reducere a duratei pregătirii”, a declarat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila.

Reducerea se va face pentru un număr de 39 specialităţi.

“Am căzut de acord astăzi să reducem durata de rezidenţiat cu 1 an pentru 37 de specialităţi, marea lor majoritate fiind specialități medicale sau paraclinice. Exemple: Boli infecțioase, dermatovenerologie, Expertiza medicală a capacității de muncă, Endocrinologie, Pediatrie, Recuperare medicină fizică balneologie, Reumatologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Igiena”, a declarat CSEKE Attila.

De asemenea, se va reduce cu 2 ani pentru Chirurgie cardiovasculară și Medicina sportivă.

Există specialități pentru care a fost păstrată durata de pregătire: Medicină Internă, Oncologie medicală, Medicină de familie, Chirurgie generală, Obstetrică-ginecologie, Urologie

Măsura este susţinută atât de Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie, cât şi de asociaţiile şi federaţiile studenţilor medicinişti

Ministrul a precizat că, rin această măsură se urmăreşte, în primul rând, formarea mai rapidă a medicilor specialişti care să intre să lucreze în spitalele din România.

“Avem acordul şi spijinul rectorilor în demersul către comisiile de specialitate pentru adaptarea curriculumului de pregătire în aceste specialități, urmând ca ulterior să le aprobăm prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Serviciul de presă

:|
Anncush
Master of puppets

Postby cmi123 on Thu Jul 29, 2010 7:53 am

Lista completă a specialităţilor medicale pentru care a fost redusă durata rezidenţiatului începând din toamnă şi numărul anilor de pregătire rămas după noile reglementări:
1.Alergologie şi imunologie clinică - 4 ani
2.Boli infecţioase - 4 ani
3.Cardiologie - 5 ani
4.Dermatovenerologie - 4 ani
5.Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice - 4 ani
6.Endocrinologie - 4 ani
7.Expertiză medicală a capacităţii de muncă - 3 ani
8.Gastroenterologie - 4 ani
9.Genetică medicală - 4 ani
10.Geriatrie şi gerontologie - 4 ani
11.Hematologie - 4 ani
12.Medicină sportivă - 4 ani
13.Nefrologie - 4 ani
14.Neonatologie - 4 ani
15.Neurologie - 4 ani
16.Neurologie pediatrică - 4 ani
17.Pneumologie - 4 ani
18.Psihiatrie 4 ani
19.Psihiatrie pediatrică - 4 ani
20.Radioterapie - 4 ani
21.Recuperare medicină fizică şi balneologie - 4 ani
22.Reumatologie - 4 ani
23.Chirurgie cardiovasculară - 6 ani
24.Chirurgie pediatrică - 5 ani
25.Chirugie plastică - microchirurgie - 5 ani
26.Chirurgie toracică - 5 ani
27.Neurochirurgie - 6 ani
28.Oftalmologie - 4 ani
29.Ortopedie şi traumatologie - 5 ani
30. Otorinolaringologie (ORL) - 4 ani
31.Anatomie patologică - 4 ani
32.Epidemiologie - 3 ani
33.Igienă - 3 ani
34.Medicină de laborator - 4 ani
35.Medicină legală - 4 ani
36.Radiologie imagistică medicală - 4 ani
cmi123
Sunt de 3 ori veteran... si ma mai fac, na!

Postby Anncush on Fri Jul 30, 2010 10:10 am

Fresh, de e site-ul MS:

Ministerul Sănătăţii va scoate la concursul naţional de intrare în Rezidenţiat pe care îl va organiza în această toamnă, mai multe locuri şi posturi pentru specialităţile medicale, altele decât medicina de familie.

Astfel, în 2010, absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie vor putea concura pe un număr de 4000 locuri şi posturi, dintre care 3527 locuri şi 473 posturi.

„Anul acesta vom pune accent pe pregătirea medicilor specialişti. Avem nevoie de mai mulţi specialişti în spitalele din ţară şi din această cauză am luat două măsuri importante: am redus cu un an durata de Rezidenţiat pentru 36 de specialităţi şi am eliminat Rezidenţiatul cu durata de 7 ani, pe de altă parte am dublat numărul locurilor şi posturilor scoase la concurs pentru specialităţile medicale, altele decât cele de medicină de familie.”, a declarat CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii.

În 2010, din cele 4000 de locuri şi posturi scoase la concurs, un număr de 3263 de locuri şi posturi sunt destinate viitorilor specialişti, fără specialitatea medicină de familie, faţă de numai 1767 de locuri şi posturi scoase la concursul organizat anul trecut.

Concursul naţional de intrare în Rezidentiat va avea loc în data de 21 noiembrie. Metodologia de desfăşurare a concursului va fi publicată săptămâna viitoare. Raportat la anul trecut, nu vor exista modificări în ceea ce priveşte tematica, bibliografia sau locul de desfasurare a concursului. Date suplimentare pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătăţii, pe adresa www.ms.ro.

Serviciul de presă
Anncush
Master of puppets

Return to Spitale, Rezidentiat, MedJobs